Idiocratie en breinpijn.

[Leestijd 8min]

Soms moet er gesproken worden over de dingen die moeilijk te zeggen zijn. In de hoop bij het blootleggen van de wonde dan een genezing in gang te zetten, is het soms best er over te schrijven. Dit is wellicht een gevolg van waar ik het over wil hebben: dat we de confrontatie uit de weg gaan omdat het lijkt alsof er niet over gesproken mag worden.

Ik heb het over het simpele feit dat het vaak uitdagend is om als slimme – ik zoek al een eufemisme om reactie te ontwijken – meer intelligente mens door het leven te gaan. Natuurlijk krijg ik in gedachte meteen een bak oordelen over me heen en god ja we moeten natuurlijk de mentaal uitgedaagde minderheden beschermen en hun uitdagingen ook erkennen. Laat ons niet vergeten dat onder de aanvaarde gemiddelde intelligentie van IQ100, 49% bevolking zit die minder slim is dan dat. “Wit privilege”, “intellectuele elite” en nog een hoop andere berispingen beeld ik me al in als ik het woord “uitdagend” neerschrijf, hoewel ik liever moeilijk, pijnlijk of onmogelijk zou zeggen, maar het gevoel heb dat dat niet mag. Ja, zo diep gaat het.

Ik heb het wel degelijk over de schaamte die opborrelt bij het feit dat je slimmer bent dan anderen, en dat vooral tegen niemand mag zeggen. Waarom mensen zich beledigd voelen als iemand slimmer is dat heb ik nooit begrepen. Sommige mensen zijn mooier, andere slimmer, andere handiger, andere vriendelijker, … Iedereen heeft zijn talenten en dat mag en moet zo zijn. Waarom daar schaamte rond moet bestaan is mij niet helemaal duidelijk maar ik kan me inbeelden dat het iets te maken heeft met ons Christelijk idealistisch collectief erfgoed.

In welke mate deze situatie pijn berokkend aan die geprivilegieerde massa van hoog onderwezen boekwurmen is wellicht nooit voldoende onderzocht geweest dus mijn verzet is puur anekdotisch. Het begint bij de kleine dingen. Elk moment in het dagelijks leven en vooral bij sociale interactie zit vol minuscule ergernissen en frustraties die laat ons eerlijk zijn op de duur je bloed laten koken.

Bijvoorbeeld, je gaat naar de kassa met drie producten met tweecijfer bedragen en je weet natuurlijk meteen hoeveel je moet betalen en hoeveel je moet terugkrijgen maar je moet daar dan toch nog 5 minuten staan wachten tot de dienstplichtige in kwestie zijn toestel gebruikt heeft om dat voor jou te berekenen en op papier te zetten. Het gaat natuurlijk verder dat al die licht frustrerende momenten dat je moet wachten tot de anders brein volgt met het jouwe. Je kan bijvoorbeeld aan een eettafel niet vermelden wat wellicht gezond is en wat niet zonder mensen te beledigen, hoewel iedereen onderzoek kan doen over voedingsleer. Nog een stap verder, als je bij de dokter bent moet je natuurlijk doen alsof je van je eigen lichaam niets begrijpt en vooral zijn autoriteit erkent die hij door zeven jaar studies heeft opgebouwd en dat je dan maar gewoon ja moet knikken als je vergif voorgeschoteld krijgt en geen effectieve behandeling.

Spreek ook vooral niet over hoe je geen werk vindt, niet omdat je onbekwaam bent maar omdat de werkgever en de ondervrager in kwestie geïntimideerd zijn door je gevatheid en zich bedreigd voelen in hun machtspositie. Doe ook maar vooral alsof je je niet kan uitdrukken want niemand spreekt graag met iemand die alles kan verwoorden en begrijpt dus dan heb je al snel geen vrienden meer. De tergende herhaling van banale mediafeiten moet je natuurlijk gewoon slikken en het continue bombardement aan advertentie cliché’s hoort nu eenmaal bij onze hedendaagse manier van leven. Dat niemand nog weet hoe te leven vermeld dat vooral niet en als iemand klaagt over zijn persoonlijke problemen geef hen vooral het comfort van in dat probleem te blijven steken want niemand heeft graag oplossingen die wellicht moeite kosten en zelfontwikkeling.

Als je god eigen vader over je nieuwste Engelse roman zegt “dat het wel wat moeilijk is voor de gewone mens”, dan stel ik mij de vraag wat mensen zouden denken over boeken over kernfysica in het Chinees schrijven? Waarom is een normale intelligentie “te veel” voor de meeste mensen? Waarom staan er Rechten alumni hamburgers te bakken in MacDonalds en waarom kunnen jongeren met meerdere master diplomas met moeite hun huur betalen? Dat we de norm verlaagd hebben dat mag wel duidelijk zijn als je naar de iconen van de maatschappij kijkt, maar dat het verboden is om te laten merken dat je iet of wat begripsvermogen hebt is nu wel een stap te ver.

Voor anderen zoals ik is het wellicht even pijnlijk om te merken dat de doorsnee hobby van de Vlaamsche mens het verorberen van dierenlijken of -secreties is. Daarnaast is het consumeren van gefermenteerde suiker en de daarbij gevolgde hersenschade die hen in staat stelt om hetzelfde verhaal tot tien keer toe te herhalen erg populair. Dus kom vooral als slimmerik ook niet buiten als je niet bereid bent zelf mee een trapje af te dalen in de diepte van een slecht functionerend brein. Mag het dan eindelijk gezegd worden hoe ondraaglijk het is hoe het weer en de laatste modes een gespreksonderwerp moeten zijn en dat je vooral niet mag vermelden dat onze samenleving gebaseerd is op een illusie van samenhorigheid en dat we eigenlijk gewoon allemaal ‘gaan werken’ omdat we stiekem weten dat er anders geweld op ons te wachten staat?

Is dit een pleidooi? Verwacht ik hier iets van? Niet meteen, maar laat me toch even idealistisch zijn en geloven dat het nog kan dat we in een wereld leven waar wijsheid, kennis, ervaring en inzicht beloond kunnen worden en waar we met cultuur en onderwijs de moeite doen om mensen enig begripsvermogen en levensvaardigheid aan te leren. Laat ons hopen dat op zijn minst mensen die ze wel allemaal op een rij hebben hun gedacht mogen zeggen en daar niet veroordeeld of bestraft voor worden. Dat intelligentie niet langer tot schaamte moet lijden maar opnieuw trots kan inboezemen. Dat de wereld kan toegeven dat we nood hebben aan wereldverbeteraars en ingenieurs, inspirerende schrijvers en goeie communicators en dat we moeten stoppen met domheid te verafgoden en idioten op een troon te zetten.

#stopdeidiocratie #slimzijnmag #speakyourtruth #dethronetheidiots #intelligenceisbeautiful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s